top of page

Wat ik als young finance professional leerde over vertrouwen, vrijheid, structuur en nijver handwerk

Bijgewerkt op: 16 feb. 2022

Daar zat ik dan, 30 jaar geleden, in m’n eerste officiële administratieve job. Doodongelukkig. Ik had een vreselijke leidinggevende, we moesten elk kwartier verantwoorden, gezeik met klanten… En dat ik niet op kantoor mocht roken, vond ik helemaal verschrikkelijk. Negen maanden later nam ik ontslag en ik mocht ook direct gaan. Als ik daar nu aan terugdenk, schiet ik in de lach; niet mogen roken op kantoor? Ik rook al heel lang niet meer en dat dat ooit mocht en zo belangrijk voor me was, verbaast me nu. Toch waren die negen maanden niet voor niets. Ik leerde toen, en de 15 jaar erna, lessen waar ik tot op de dag van vandaag profijt van heb. Wat ik leerde? In deze eerste blog (van de drie) meer over de kracht van structuur, nijver handwerk en werken vanuit vertrouwen en vrijheid.

Financiële administratie

1987, daar was ‘ie dan eindelijk; m’n vwo-diploma. Omdat ik het studeren zat was, wilde ik eerst aan het werk. Ik kwam een mooie vacature tegen bij de Rabobank. Ik rolde door die baan min of meer per ongeluk het administratieve vak in. Ik werkte overdag, studeerde ’s avonds. Vervolgens kwam ik te werken bij een klein administratiekantoor, de baan uit de inleiding van dit verhaal. Als ik daar nu aan terug denk, kan ik nog steeds voelen wat ik toen voelde; wat benauwend was dat. Ik barste aan alle kanten uit het hokje waar ze me in probeerden te stoppen. Gedesillusioneerd diende ik destijds m’n ontslag in. Met stoom en kokend water leerde ik daar m’n eerste les als young professional.

"Ik barste aan alle kanten uit het hokje waar ze me in probeerden te stoppen."

Les 1: Werk vanuit vertrouwen en vrijheid

Omdat de regels, gebaseerd op controle, zo werden opgelegd ontstond bij mij een aversie tegen deze manier van verantwoorden, tegen deze manier van productie draaien. Meer dan ooit ervoer ik hoe essentieel vertrouwen en vrijheid voor mij zijn. Vertrouwen in m’n vakbekwaamheid, mijn integriteit als persoon en de vrijheid om m’n werk op mijn manier te doen. Elementen waarop ik tot de dag van vandaag m’n samenwerkingen en opdrachten aan toets. En het gaat verder dan mijzelf: vertrouwen hebben in en vrijheid geven aan anderen zijn voor mij key in de samenwerking met hen. Een essentiële wisselwerking en factor tot succes!

Nijver handwerk

Gelukkig was ik niet afgeknapt op het vak dus administratief medewerker bij een bouwkundig adviesbureau werd m’n volgende job. Ik was onderdeel van het team en begon helemaal onderaan de ladder; het inboeken van inkoopfacturen, het verwerken van bankafschriften… Het nijvere handwerk. Sowieso lag in finance toen de nadruk veel meer op het operationele handwerk: formulieren invullen, achter handtekeningen aan, zaken gestructureerd en stap voor stap afwerken. Rapportages waren toen vooral gericht op “terugkijken” in plaats van “vooruitkijken”. Ik herinner me nog die meters aan kasten met tientallen mappen om alles te archiveren. Je was toen allang blij als je een rapportage over de afgelopen periode had opgesteld. Aan een prognose kwam je al helemaal niet toe.

Les 2: Onderschat nooit de kracht structuren in je denken en handelen

Het nijvere handwerk heeft mij als finance professional écht structuur in mijn denken en handelen gebracht. Nog steeds val ik daar op terug wanneer ik een grote, complexe klus oppak of gedurende de rit het overzicht dreig te verliezen. Ik kan in denken en handelen altijd terug naar die basis en vanuit daar stap voor stap verder gaan. Een goed fundament is goud waard!

"Ik kan in denken en handelen altijd terug naar die basis en vanuit daar stap voor stap verder gaan."

Praktijk en kennis

M’n praktische en theoretische kennis groeiden. Met m’n eerste Hbo-opleiding in finance kwam ik ook in een leidinggevende functie terecht, waardoor ik hele andere vraagstukken op m’n bordje kreeg. Die overview hebben en niet meer het praktische, administratieve werk beviel me wel. Met een post Hbo-controllers opleiding maakte ik de stap naar business control en kwam ik bij een Amerikaans bedrijf te werken als business controller. Daar werd ‘René de business controller geboren’. Wat een weg had ik al afgelegd!

Les 3: Onderaan beginnen is winnen

Ik bewandelde de ‘lange weg’. De kortste klap is direct een Hbo studie volgen en dan op een hoger niveau de praktijk instromen. Ik koos bewust voor een pad waarin ik de theorie uit m’n deeltijdopleiding gelijk in m’n banen in praktijk bracht. Van die combinatie van theoretisch en praktisch groeien, profiteer ik vandaag de dag nog steeds. Ik doorzie de details van een boekhouding en kan door m’n ervaring van toen en nu goed schakelen tussen dat detailniveau en abstracte vraagstukken. Tussen mensen die op detailniveau werken, als die het grotere geheel van de business moeten overzien. Onderaan beginnen is echt winnen!

"Ik koos bewust voor een pad waarin ik de theorie uit m’n deeltijdopleiding gelijk in m’n banen in praktijk bracht."

Burn-out, wat nu?

Ondanks de lessen en m’n ontwikkeling raakte ik burn-out in 2003. Waar mijn kennis voor het vak groeide, slonk mijn tijd, vrijheid en energie. In de volgende blog de lessen die ik leerde over wanneer je kracht, je valkuil wordt, het in te grote schoenen lopen en verantwoordelijkheid daar laten waar die hoort. Wordt vervolgd!

Contact

Spreekt (iets in) deze blog je aan? Wil je eens kennismaken of doorkletsen? Zoek dan contact, leuk je te ontmoeten!


Meer lezen? Lees hier andere media & blogs. Vind me hier op LinkedIn.Comments


bottom of page