top of page

Hoe ik als finance manager meerwaarde heb en meer waarde creëer

Bijgewerkt op: 16 feb. 2022

“René, heb je even voor me?”, vroeg Lukas terwijl hij m’n kamer binnenstapte. "Natuurlijk, wat kan ik voor je doen?”, zei ik. “Tijdens ons overleg vertelde je hoe belangrijk jij het vindt dat mensen goed op hun plek zitten. Dat zette me aan het denken. Kunnen we daar nog eens wat over doorpraten?” Of Lukas het in de gaten had, weet ik niet, maar mijn ogen begonnen te glimmen. Want hoe gaaf is het als collega’s met zo’n vraag bij me komen. Omdat ze me vertrouwen en omdat ze het gevoel hebben dat ik ze kan helpen. Voor Lukas was dit het begin van een mooi traject waarbij hij met mij nadacht over zijn kwaliteiten en zijn ambities en hoe hij deze binnen de organisatie zo goed mogelijk kon inzetten. Richting de directeur kon ik helpen om het pad te effenen.Dit eerst…

Nu hoor ik je denken; “dat is toch helemaal je opdracht niet René? Hoe zit het dan met ‘schoenmaker blijf bij je leest’ waar je al eerder over vertelde?” Ik heb afgelopen jaren ontdekt dat er een verschil zit tussen m’n meerwaarde en hoe ik meer waarde creëer. Hoe? Dat leg ik uit aan de hand van boter, roomboter en financiële superhelden. De eerste drie lessen van deze reeks gemist? Lees ze hier.


Les 4. Start bij de basis: is deze boter, dan is je prognose roomboter

Veel van mijn opdrachten hebben een ding gemeen: de basis is niet (lekker) op orde. Tussenrekeningen zijn niet opgeschoond, er wordt veel extracomptabel bijgehouden, er wordt slordig geboekt. Kortom het fundament rammelt. Of het finance team dat er mee werkt, rammelt eraan. Het gevolg is dat prognoses ook niet kloppen. Gekscherend zeg ik wel eens: als onze basis boterzacht is, wordt onze prognose roomboter. En daar wordt niemand gelukkig van.


"Het fundament rammelt. Of het finance team dat er mee werkt, rammelt eraan."

Daarom start ik altijd bij het op orde brengen van de basis. En dan gaat het niet alleen om de administratieve zaken zelf, maar ook om het beter inrichten van de systemen. Dat lijkt niet altijd het meest nuttige op dat moment, maar de spin-off is enorm. Sterker nog: in dit geval is één stap terug, vaak genoeg om twee of drie stappen vooruit te doen. Daarom pleit ik in deze blog ook zo voor de waarde van vakkennis en het gebruiken van helpende structuren, zowel binnen de organisatie als bij (young) professionals. Die kapstok wekt vertrouwen en maakt jou als finance professional betrouwbaar.


Les 5. Onderzoek je echte meerwaarde

In mijn opdrachten heb ik veel contact met collega’s binnen de organisatie. Ik merk dat mensen het fijn vinden dat ik de zaken gestructureerd aanpak, ze meeneem in waar ik mee bezig ben en soms ingewikkelde materie op een begrijpelijke manier kan uitleggen. Waar ik de laatste jaren steeds meer achter kom is dat mensen mij niet alleen vertrouwen waar het om de inhoud van mijn vak gaat, maar ook als het gaat om persoonlijke zaken. Dan ben ik niet meer de businesscontroller, maar veel meer businesspartner en sparringpartner. Of zelfs vertrouwenspersoon. Lukas uit het begin van deze blog is daar een prachtig voorbeeld van.

"Het staat lang niet altijd in mijn opdrachtomschrijving, maar daar creëer ik meer waarde. Niet alleen financieel, maar ook professioneel en sociaal. "

En zo ontdek ik meer en meer dat mijn meerwaarde niet alleen zit in de opdracht als zodanig. Ik word binnengehaald om de opdrachtgever op financieel-administratief gebied te ontzorgen. En dat doe ik met veel plezier. Maar de dingen er omheen, zeg maar het wat en hoe, zijn misschien nog wel belangrijker. Het verminderen van werkdruk en stress bij collega’s, het op een hoger niveau brengen van de output, het laten meewerken van de systemen in plaats van dat ze tegenwerken: het staat lang niet altijd in mijn opdrachtomschrijving, maar daar creëer ik meer waarde. Niet alleen financieel, maar ook professioneel en sociaal.


Les 6. Organiseer met lef meer waarde

In les 4 en 5 hebben we het alleen nog maar over de binnenwereld gehad. Als je het hebt over de wereld buiten het bedrijf liggen ook daar prachtige kansen. Ik denk terug aan een opdracht bij een vereniging die financieel zeer vermogend was. Zelfs meer dan nodig was. Ook dat kan. En ook daar vind ik als finance professional iets van.


Ik heb het management van deze organisatie meegenomen in mijn bevindingen en uitgelegd hoe ik daar tegenaan keek. Ik vertelde ze dat het van moed getuigt om vast te durven stellen dat een bepaalde maximale hoogte van het vermogen voldoende is. En dat ondernemen pas echt maatschappelijk verantwoord is, als je het meerdere terug laat vloeien naar de sector.


"Voor het tonen van financieel lef hoef je dus geen superheld te zijn."

Vervolgens heb ik berekend hoe groot het weerstandsvermogen moest zijn. Zeg maar een soort stress test, om te zien welk vermogen nodig is om serieus heftige economische omstandigheden het hoofd te kunnen bieden. In een overzichtelijk memo heb ik de stappen uitgewerkt en een voorstel gedaan. Het management én het bestuur van de organisatie stemden met het voorstel in en de nieuwe methodiek werd geïmplementeerd. Met als resultaat dat er middelen vrijkwamen, waarmee mooie projecten konden worden geïnitieerd die ten goede kwamen aan de sector als geheel.


Voor het tonen van financieel lef hoef je dus geen superheld te zijn. Of bij de rijksten der aarde te behoren. Het enige is een helder financieel plaatje én de drive om jouw meerwaarde te verzilveren door waarde te brengen naar daar waar het ontstaat. Waardoor de meerwaarde van een organisatie weer wordt vergroot. Dat maakt het cirkeltje rond. En mijn werk zo mooi.


"Het enige is een helder financieel plaatje én de drive om jouw meerwaarde te verzilveren door waarde te brengen naar daar waar het ontstaat."

Wat de toekomst brengen moge…

Ik ben nog niet klaar. Als ik mijn werk op deze manier kan blijven doen, wil ik nog wel jaren doorgaan. Het oude lied zegt: Wat de toekomst brengen moge, mij geleidt des Heeren hand. Dat geeft rust en een geweldige basis om vanuit te werken. Tegelijk met de drive om, zoals ze bij AFAS zo mooi zeggen, elke dag 1% beter te worden. Want dan bereik je ongekende hoogten.


En daarbij staat voor mij vast: hoe automatisering zich ook zal ontwikkelen, hoe kunstmatige intelligentie ook finance op een hoger niveau zal brengen, het persoonlijke blijft. Echte meerwaarde zit hem vooral in de menselijke elementen er omheen. Daar zit de ruimte en de ontwikkeling. Vanuit daar floreren je mensen én dus je bedrijf. Ga ervoor!


Eens bellen en doorpraten? Of kan ik wat voor je betekenen? Zoek contact of vind me op LinkedIn.

257 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page